5g Bredbånd i Danmark

I flere år har vi spændt ventet på super netværket 5G. Endelig er det blevet tilgængeligt, men stadig kun for nogle. Der kommer til at gå et stykke tid før 5G overtager 4Gs rolle. Faktisk er det først i 2024 vi skal regne med, at alle kan få glæde af det hurtige netværk. Men hvad er 5G egentlig? Og hvilken betydning vil det få for os og vores samfund?




Superhurtigt netværk

Navnet 5G står for 5. generation af de mobile netværk. Det særlige ved 5G er, at det er virkelig hurtigt. Det kan levere noget, der ligner fiberlignende hastigheder, bare gennem luften. Derfor bliver 5G en konkurrent til de bredbåndsforbindelser, vi kender i dag. Det mobile bredbånd er allerede en meget brugt løsning, og når 5G kommer på banen vil mange flere vælge den mobile løsning. Måske fører 5G til, at de traditionelle bredbåndsudbydere presses på prisen, da 5G tilbyder en hurtigere forbindelse end langt de fleste af de nuværende internetforbindelser, vi kan få til hjemmet.



Internet of Things

5G kommer til at få en betydning i vore hjem på en helt anden måde, end de tidligere netværk har haft. En af grundende er IoT – Internet of Things. Det dækker over den tendens, at et voksende antal af vores hjemlige genstande er styret via internetforbindelsen. Det kan for eksempel være forskellige mobile enheder, vores køleskab, gadgets af forskellige slags, vores TV. Alt det stiller store krav til et netværk, da det hele helst skal kunne køre på en gang. Det lever 5G op til og åbner derfor for hidtil ukendte muligheder med hensyn til udviklingen af ting, der kobles på internettet og styres derfra.



Et ”selvstændigt” netværk

Med 5G får vi en helt anden type netværk. Ikke bare er det meget hurtigere end 4G, det skaber også helt nye og spændende muligheder. Som bruger får du nemlig mulighed for at skabe et ”selvstændigt” netværk. Det vil sige et netværk, der kan konfigureres efter dine behov. Det kan med andre ord tilpasses det, du prioriterer højest, når du benytter internettet. Om det så er sikkerheden eller et netværk, der er fuldstændig stabilt uden afbrydelser eller nedsættelser i hastigheden. Det ”selvstændige” netværk er faktisk en af årsagerne til at 5G er en ren gazelle sammenlignet med det velkendte 4G netværk. Der opstår nemlig ikke de såkaldte flaskehalse på 5G, som der gør på 4G. Flaskehalsene er skyld i ustabile og langsomme forbindelser. Der vil med 5G også blive monteret mange flere antenner, end vi har nu. Til gengæld vil de være mindre. I de større byer, vil antennerne sidde med omkring 250 meters afstand, og de vil kunne køre på flere forskellige frekvenser, så de enkelte signaler ikke forstyrrer hinanden, som det sker i dag.



Stor betydning for fremtiden

Når vi taler om 5G taler vi også om et netværk, som vil gøre det muligt til fulde at udnytte de nye digitale muligheder. Det er fantastisk for både privatpersoner, virksomheder og det offentlige. Det vil uden tvivl få stor betydning for brug af teknologi på sygehuse og i den offentlige sektor generelt. 5G netværket vil revolutionere teknologien og forskere mener, at nye teknologiske muligheder såsom selvkørende biler vil blive en realitet, når 5G vinder frem. Også EU-kommissionen ser mulighederne og har spået, at 5G kan få betydning for arbejdsmarkedet, da man forventer, at det nye super netværk vil være med til at skabe millioner af arbejdspladser. Det vil forårsage en økonomisk vækst i Europa. 5Gs potentiale rækker altså i høj grad ud over et hurtigere internet til private. Også på miljøsiden har 5G en fordel fremfor 4G. 5G er nemlig i sammenligning med 4G meget energieffektivt. Det er det, fordi det kan levere data hundrede gange så hurtigt som 4G.

Populære opslag